Orzeźwiający napój z poziomek i mięty
Forma potrawy: Napoje
45 dag poziomek
1 łyżeczka mięty
1/2 szklanki wrzątku
15 dag cukru
2 szklanki gotowanej wody
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
6 gruszek
1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki cukru
100 g soczewicy czerwonej lub brązowej
500 g pomidorów
1 cebula
2 marchewki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wywaru ze świeżych jarzyn lub wody
sól, pieprz
kilka listków świeżej mięty do przybrania
Sałatka z białej kapusty z serem owczym
Forma potrawy: Sałatki
1 główka kapusty
4 ogórki kiszone lub korniszony
2 pomidory
10 dag sera owczego: solanu lub bryndzy
natka
pół kubka śmietany kremówki
sól
pieprz
Składniki na sos
6 łyżek oleju lub oliwy
łyżeczka musztardy
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
pół strączka ostrej papryczki
2 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, szczypiorek, trybula, estragon )
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
4 połówki piersi kurczaka (filety) lub 4 sznycle cielęce
4 słupki ostrego żółtego sera o wysokości 7-8 cm i szerokości 1,5 cm
4 łyżki startego żółtego sera (razem ok. 25 dag)
1 łyżka masła
2 łyżki ziół (gotowej mieszanki do kurczaka lub zmieszanych: oregano, majeranku, tymianku i pieprzu ziołowego)
1 jajko
2 łyżki mąki
3 łyżki tartej bułki
olej do smażenia
sól
pieprz
Do podania:
ryż lub frytki
surówka
Forma potrawy: Zapiekane
1–2 kg młodej cukinii
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki pomidorów bez skórki
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki koperku
1/2 łyżki tymianku (majeranku, bazylii)
pieprz
2 jaja
1/2 szklanki startego sera
1/2 szklanki bułki tartej
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50 g boczku wędzonego
250 g suszonych śliwek bez pestek
250 g rodzynków
250 g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50 ml śliwowicy
sól, pieprz
Do podania:
kasza perłowa
Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym
Forma potrawy: Sałatki
4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz