Forma potrawy: Przetwory
papryka
oliwa
opcjonalnie czosnek
Forma potrawy: Przetwory
2 kg pomidorów
3 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka octu 10%
10 dag cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
kilka ziaren pieprzu
ziele angielskie
kolendra
sól
5 dag musztardy
Forma potrawy: Przetwory
1,5 kg kabaczka
1 duża cytryna
ok. 1 kg cukru
7 g mielonego imbiru
Sos pomidorowy na jesień i zimę
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
1,5 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
do smaku:
cukier
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
Forma potrawy: Przetwory
ogórki
sól
2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
koper
czosnek
gorczyca
Forma potrawy: Przetwory
6 kg buraków
2 kg papryki
7 dużych cebul
Zalewa:
1 szkl. wody
1 1/2 szklanki octu
2 płaskie łyżki soli
1 1/2 szklanki cukru
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
1,75 kg marchewki
1 litr rosołu z kostki
duży pęczek natki pietruszki
190 g masła
2 łyżki cukru
100 ml białego wina
4 jaja
4 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka utartej skórki cytrynowej
250 ml gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smarowania formy