MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z czosnkiem

Składnik czosnek został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Czosnek marynowany

Forma potrawy: Przetwory

25 dag obranych ząbków czosnku
1/4 litra octu winnego
1/4 litra wody
2 łyżeczki cukru
2 goździki
10 ziarenek ziela angielskiego
łyżka oleju sojowego

Przetwory z czosnku » zobacz przepis

Czosnek wyborny

Forma potrawy: Przetwory

10 dużych główek czosnku
0,75 l wytrawnego, białego wina
0,15 l octu 10%
10 dkg cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka soli
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
liść laurowy, gałązka świeżego estragonu
opcjonalnie ostra papryka lub papryka chili

Przetwory z czosnku » zobacz przepis

Czosnek w zalewie ziołowej

Forma potrawy: Przetwory

300g młodego czosnku
1 litr osolonego wrzątku
3-4 duże gałązki kopru
3 łyżki cząbru
? białego wina
1/8 litra octu
łyżka soli
łyżeczka cukru
1/8 litra oliwy z oliwek

Przetwory z czosnku » zobacz przepis

Czosnek w marynacie

Forma potrawy: Przetwory

1 kg czosnku
sól

Na zalewę:
1 szkl. octu
1 szkl. wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liście laurowe

Przetwory z czosnku » zobacz przepis

Marynowana fasolka szparagowa

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

fasolka szparagowa
ząbek czosnku na 1 słoik
gałązka kopru na 1 słoik
ocet
1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli na każdą szklankę octu
opcjonalnie czerwona papryka

Przetwory z czosnku » zobacz przepis

Adżika

Forma potrawy: Przetwory

pół kilo papryki słodkiej
pół kilo papryki ostrej
pół kilo wyłuskanych orzechów włoskich
10 dużych główek czosnku
150 ml oleju
4 łyżki octu
4 kopiate łyżki soli

Przetwory z czosnku » zobacz przepis

Chutney dyniowo-pomidorowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

400 g dyni
300 g pomidorów
sól
2 duże cebule pokrojone w talarki
2 ząbki czosnku pokrojone w słupki
1 łyżeczka zmielonej gorczycy
1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu
1 laska cynamonu
250 ml octu
200 g brązowego cukru

Przetwory z czosnku » zobacz przepis

Kiszone Bakłażany

Forma potrawy: Przetwory

10 kg bakłażanów
5-7 szt. marchwi
4-7 szt. pietruszki
5-7 galazek selera
10 szt. słodkiej papryki
2 pęczki kopru
2-3 główki czosnku

Zalewa:
5 l wody
1,25 szkl. soli

Przetwory z czosnku » zobacz przepis