Zupa jabłkowa

Składniki potrawy

2 duże jabłka
50g suszonych owoców dzikiej róży
2 łyżki stołowe cukru
szczypta cynamonu
2 kromki pieczywa tostowego
0,5 l wody

Przyrządzanie

Suszone owoce dzikiej róży zalej wrzątkiem, przykryj pokrywkę i gotuj 5 minut na dużym ogniu, poczym odstaw do naciągnięcia na 5 godzin. Następnie przecedź, dodaj cukier, odrobinę cynamonu, zagotuj i po chwili zdejmij garnek z ognia.

Jabłka, najlepiej czerwone, umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubej tarce. Włóż do garnka z gorącym wywarem z dzikiej róży i odstaw, by zupa ostygła. Zupę jabłkową można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kromki pszennego pieczywa tostowego pokrój w kostkę, przypiecz w piekarniku i przed nalaniem zupy włóż po kilka kostek do każdego talerza. Można też wykorzystać gotowe grzanki zakupione w sklepie.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl