Zupa cebulowa

Składniki potrawy

1,5kg - posiekanej w pół plasterki cebuli
1/2 - kostki masła
1 - szklanka białego wytrawnego wina
sól, pieprz
10dag - startego żółtego sera
4 - pszenne grzanki
1 l - wody
szczypta startej gałki muszkatołowej

Przyrządzanie

Masło roztopić w garnku, dorzucić do niego cebulę do momentu mocniejszego zeszklenia cebuli w międzyczasie można na maśle podsmażyć grzanki.
 
Gdy cebula jest żółto błyszcząca dodajemy wody i białe wino, następnie solimy możemy również zaprawić bulionem jarzynowym w kostkach, na końcu dodajemy gałkę muszkatołową.- 2 szczypty wymieszać na małym ogniu ma się gotować 1 godz.
 
Podajemy w głębokim talerzu, na wierzch kładziemy grzankę i posypujemy serem, można to również zapiec w piekarniku.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl