Zapiekanka jabłkowa

Składniki potrawy

750dag jabłek lekko kwaśnych
3/4 l mleka
5 jajek
200g cukru pudru
łyżka masła
cynamon
goździki

Przyrządzanie

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Jabłka, po za jednym, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, a następnie owoce pokroić na dość grube plastry.

Kawałki jabłek ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu i posypać odrobiną cynamonu. Do miski wbić jedno całe jajko i cztery żółtka. Dodać mleko, i 2/3 cukru pudru. Dobrze wymieszać, aby cukier całkowicie się rozpuścił, do masy można dodać kilka goździków.

Masę wylać na jabłka, a na środku naczynia umieścić jedno wcześniej odłożone. Piec około 45 minut na małym ogniu.

Pod koniec pieczenia jabłka posypać resztą cukru pudru, tak aby na powierzchni utworzyła się brązowa skorupka.

Z pozostałych białek można zrobić bezy: 3 białka ubić, dodając podczas ubijania stopniowo 30 dag cukru, uformować ciastka i suszyć w letnim piekarniku nie doprowadzając do zarumienienia.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl