Wykwintna rolada z mintaja

Składniki potrawy

400g filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
0,3 szklanki mleka
3 jaja
2 sucharki
1 łyżeczka masła
sałata
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki

Przyrządzanie

Sucharki na krótko namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej przegotowanej wody, następnie sucharki mocno odcisnąć i zmielić z rybą w maszynce do mięsa.

Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jedno jajko, jedną łyżkę drobno posikanej natki pietruszki i dokładnie wymieszać.

Następnie należy usmażyć omlet: dokładnie ubić mikserem mleko z dwoma jajkami i wlać na patelnię z roztopionym masłem. Przykryć i smażyć na bardzo słabym ogniu, aż omlet się zetnie. Włożyć omlet na czystą płócianną serwetkę. Na omlet nałożyć farsz rybny i zwinąć roladę razem z serwetką.

Przełożyć ją na durszlak lub wkładkę do gotowania na parze i postawić na garnku z gotującą się wodą - gotować orzez 35-40 minut. Po upływie tego czasu ostrożnie zdjąć serwetkę.

Chwilę poczekać aż rolada ostygnie, a następnie przełożyć ją na półmisek wyłożony liśćmi sałaty. Obficie posypać roladę resztą posiekanej natki pietruszki, udekorować cząstkami pomidorów, plasterkami ogórków i rzodkiewek.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl