Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe, potrawa wegetariańska
40 ml Żołądkowej na Trawie Żubrowej
10 ml soku z cytryny
Tonic
Lód
Dekoracja:
plasterek cytryny lub twister.
Do szklanki naprzemiennie wypełnionej lodem oraz cząstkami cytryny wlej alkohol oraz sok. Uzupełnij Tonicem.
Komentarz:
Powyższy przepis na wiosenny digestif, pomoże żołądkowi uporać się z grillowaną kolacją.
Ciepłe wiosenne, weekendowe popołudnia sprzyjają spotkaniom z przyjaciółmi. Warto zaplanować taką formę odpoczynku, która pozwoli spędzić ze znajomymi czas na świeżym powietrzu.
Najlepiej sprawdzają się tu przydomowe ogrody, działkowe altany oraz tarasy. Pozwalają nam na niezobowiązujące spotkania w przyjemnych, wiosennych okolicznościach przyrody. By wszystko jak najlepiej się udało najważniejsza jest organizacja, czyli dobry podział obowiązków w taki sposób, aby ciężar przygotowań nie spoczywał tylko na pani domu.
Warto uzgodnić wcześniej menu i zaopatrzyć się w gotowe półprodukty pozwalające np. szybko i sprawnie przygotować wiosenną sałatę. Dzień wcześniej zamarynować mięso (niezależnie czy przygotujemy je na grillu ogrodowym czy elektrycznym).
Marynata według własnego pomysłu podrasuje smak mięsa i za każdym razem można zaskoczyć przyjaciół nowym aromatem. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od inwencji kucharza.
Męskim zajęciem powinno być nie tylko rozpalanie grilla i pilnowanie, by mięso się nie przypaliło, ale także zaopatrzenie w napoje i może jakiś delikatny digestif. Warto uatrakcyjnić spotkanie serwując alkohol w drinkach. Wieczór będzie wtedy przyjemniejszy i dłuższy, a alkohol nie stanie się głównym składnikiem naszego wiosennego biesiadowania. By przyjemniej siedziało się przy ogrodowym stole, zawsze ważne są szczegóły; zielone serwetki, wiosenny kolor drinków, talerz pełen nowalijek i sałaty oraz dobry, optymistyczny nastrój – jeżeli tym uzupełnimy nasze spotkanie mamy gwarancję na niezapomniany wieczór i chwile wytchnienia spędzone w doskonałym towarzystwie.
Zobacz również przepisy na grilla.
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
20ml granadiny
20ml wódka
20ml blue curacao
Pierś z kurczaka z marchewką w sosie curry
Forma potrawy: Dania główne
30 dkg piersi z kurczaka
olej
łyżeczka cukru
pieprz czarny
sól
wódka
3 pieczarki
curry
czosnek w proszku
2 łyżeczki keczupu
sos sojowy
2 duże marchewki
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
50 ml wódka finlandia redberry
25ml soku z czarnej porzeczki
25ml soku z różowych grejfrutów
lód
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe