2 krążki sera camembert
2 jaja
2 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
4 kromki chleba tostowego
konfitury z truskawek lub borówek
olej do smażenia
Ser dobrze jest oziębić wcześniej w lodowce (ale nie zamrażać). Każdy krążek należy przekroić poziomo na połowę.
Jaja roztrzepać z tartą bułką, dodać pieprz, wymieszać. Kawałki sera maczać w jaju z tartą bułką i ponownie wstawić do lodówki na 15 minut.
Tłuszcz rozgrzać w rondlu o grubym dnie lub na patelni do temperatury 175 st. C. Ser nadziewać na widelec i smazyć w dużej ilości wrzącego tłuszczu do zrumienienia. Osączyc na bibule.
Kromki chleba opiec w tosterze, na każdej położyć porcję sera. Podawać na gorąco przybrane konfiturą z truskawek.
Tak przyrządzony ser można też podawać z duszonymi borówkami lub konfiturami z borówek albo z zieloną sałatą.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl