Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła (25 dkg)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masa serowa:
1/2kg dobrego, niekwaśnego twarogu
1 jajko
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 kostki masła (12,5 dkg)
Ponad to:
puszka brzoskwiń
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
CIASTO
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie posiekać z margaryną na "piasek". Dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
MASA SEROWA
Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Ser, masło, jajko, budyń i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wymieszać z masą serową. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier puder i mąkę ziemniaczaną, ciągle ubijając.
2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej), ułożyć na prostokątnej blaszce, brzegi lekko wyciągnąć w górę.
Na ciasto wyłożyć ser z brzoskwiniami, na ser - sztywną pianę. Pianę posypać schłodzonym ciastem, startym na tarce o dużych oczkach.
Piec w temperaturze 200°C, ok. 40 minut. Po schłodzeniu pokroić na kwadraty.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl