8 plastrów schabu bez kości o grubości ok 1 - 1,5cm
paczka fig
4 małe cebulki (np. szalotki)
3 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego
3 łyżki oliwy
łyżka masła
kieliszek wina najlepiej czerwonego
sól, pieprz do smaku
Do podania:
kasza kus-kus
Figi umyć, osuszyć i pokroić na kawałki
Cebulki obrać, pokroić w piórka
Mięso przyprawić solą i pieprzem, rzucić nie rozbijane na rozgrzany olej, zrumienić ładnie, zdjąć i trzymać w cieple.
Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać: masło, ocet, cebulki, po chwili także figi i wino, przyprawić solą i pieprzem.
Po kilku minutach włożyć mięso i dusić jeszcze kilka minut, żeby wszystko ze sobą nawzajem przesiąkło.
Podawać z kaszą kus-kus.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl