8 dyżych świeżych sardynek (ok.500g)
1 łyżeczka ziaren różnych gatunków pieprzu
1 mały pęczek koperku
1 ząbek czosnku
2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
8 małych gałązek świeżego rozmarynu
4 liście sałaty
8 gałązek rukwi wodnej
sól
Bardzo mocno rozpalić grill. Sprawić sardynki. Starannie opłukać je z zewnątrz i w środku.
Ostrożnie usunąć łuski. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Ziarna pieprzu utłuc w moździerzu albo zmiażdżyć wałkiem do ciasta. Wsypać do małej miseczki.
Koperek opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Koperek i czosnek dodać do pieprzu. Starannie umyć cytryny. Z jednej zetrzeć skórkę. Dodać szczyptę soli i oliwę z oliwek. Wymieszać. Rozmaryn opłukać. Wsunąć gałązkę do brzucha ryby.
Na wierzch nałożyć łyżką masę pieprzową. Odwrócić i rozsmarować masę po drugiej stronie. Resztę odłożyć. Zostawić sardynki w marynacie na 5-10 minut.
Liście sałaty i rukiew wodną opłukać, osuszyć i podzielić na kawałki. Ułożyć na talerzach. Cytryny pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i ułożyć po jednej na talerzach.
Spiąć brzuch ryby metalowym szpikulcem. Opiekać na grillu 2-3 minuty z każdej strony. Wyciągnąć szpikulce. Ułożyć ryby na liściach sałaty. Posmarować resztą masy pieprzowej i podawać.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl