Ryż po Kantońsku

Składniki potrawy

2 szklanki ryżu - może być jaśminowy
2 łyżki mrożonego zielonego groszku
2 łyżki konserwowej lub gotowanej kukurydzy
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyzki oleju
sos sojowy
olej sezamowy
sos czosnkowy z miodem
gałka muszkatołowa
sól

Przyrządzanie

Ryż należy dwukrotnie wypłukać i gotować w wodzie w proporcji 1:1 (tyle wody ile ryżu) - z dodatkiem jednej łyżeczki oleju i jednej łyżeczki oleju. Kiedy ryż wchłonie wodę, zdjąć go z ognia. Garnek z ryżem owinąć w papier - na gazetę lub papier śniadaniowy, następnie w ręcznik i schować w ciemne i ciepłe miejsce aby "doszedł" - wystarczy około 10-15 minut.

Następnie na głęboką patelnię wlewamy łyżkę oleju, 2 łyżki oliwy i nieco sosu czosnkowego z miodem. Gdy już olej będzie mocno rozgrzany wbić do niego szybko jajka (najlepiej mieć wcześniej rozbite do szklanki). Zmniejszamy ogień, dodajemy kukurydzę, groszek, sos sojowy oraz gałkę muszkatołową, wrzucamy do tego ryż i mieszamy około 2 - 3 minut.

Na sam koniec dodajemy do tego kilka kropel oleju sezamowego.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl