Rolada wieprzowa z kaszą

Składniki potrawy

75dag mięsa od łopatki wieprzowej
Nadzienie:
20dag kaszy gryczanej
2dag grzybów suszonych
3 łyżki masła
1 cebula
120ml śmietany
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz

Przyrządzanie

Grzyby dokładnie umyć, po czym zalać zimną wodą. Moczyć przez 2 godziny, potem gotować w wodzie w której się moczyły, aż będę miękkie. Wyjąć, drobno posiekać. Wywar odparować do 150 ml, przecedzić.
Do garnka wlać 250 ml wody i wywar z grzybów, zagotować. Dodać 2 łyżki masła, posiekane grzyby, wsypać kaszę gryczaną, posolić, wymieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Obrać i posiekać cebulę, następnie wymieszać ją z kaszą.
Opłukać mięso, usunąć z niego scięgna, rozciąć wzdłuż włókien, by powstał płaski, prostokątny płat. Pobić silnie tłuczkiem i wyrównać brzegi. Osolić i posypać pieprzem.
Na rozpłaszczone mięso nałożyć kaszę, zwinąć w rulon, związać bawełnianą nitką co około 2-3 cm, podobnie jak baleron. Podsmażyć na pozostałym maśle, przełożyć do brytfanny, oblać tłuszczem, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około godzinę, polewając często sosem wytwarzającym się podczas pieczenia.
Pod koniec pieczenia polać mięso śmietaną rozbitą z mąką i piec, do czasu aż mięso się zrumieni. Wyjąć z brytfanny, pokroić na grube plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem z pieczenia.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl