Formy potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe, potrawa wegetariańska
2 duże jabłka
100 ml białego wina
cynamon w proszku
Jabłka umyć, obrać, pokroić w plastry, zalać winem i gotować 4 min.
Gdy kompot ostygnie, dodać szczyptę cynamonu.
Podawać oziębiony.
Forma potrawy: Desery
500 g miąższu dyni
1 l wody
100–150 g cukru
2 laski wanilii
3 goździki
sok z 1 cytryny
łyżeczka octu
Forma potrawy: Desery
Forma potrawy: Przetwory
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 10% 1/2 szklanki
Cukier 10 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 1 l.
Goździki 8-10 szt.
Forma potrawy: Sałatki
90g buraków
25g jabłek
5g chrzanu
5g oleju
3g cukru
kwasek cytrynowy
sól