cojemy.pl > Napoje > Kompot z jabłek na winie

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z tuńczykiem i pieczarkami

Kompot z jabłek na winie

Formy potrawy: drink lub koktajl alkoholowy, napój, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

2 duże jabłka
100ml białego wina
cynamon w proszku

Przyrządzanie

Jabłka umyć, obrać, pokroić w plastry, zalać winem i gotować 4 min.

Gdy kompot ostygnie, dodać szczyptę cynamonu.

Podawać oziębiony.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cynamon (laska cynamonu), Jabłka, Wino

Podobne przepisy

Jesienny kompot z dyni

Forma potrawy: Deser
500g miąższu dyni
1 l wody
100–150g cukru
2 laski wanilii
3 goździki
sok z 1 cytryny
łyżeczka octu
» zobacz przepis

Mus z jabłek i dyni

Forma potrawy: Deser
500g jabłek
250g dyni
60–100g cukru
3 białka
10g żelatyny w proszku
» zobacz przepis

Zupa jabłkowa z żurawinami

Forma potrawy: Zupa
400g jabłek
50-100g cukru
100ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70g cukru do żurawin
» zobacz przepis

Ciasto pleśniak z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
60dag (3 szklanki) mąki
35dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
25dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
75-100dag jabłek lub 2 szklanki przecieru z jabłek lub rabarbar
» zobacz przepis

Kisiel domowy z jabłek

Forma potrawy: Deser
pól kg jabłek
6-8dag cukru
3dag mąki ziemniaczanej
3/4 litra wody
» zobacz przepis

Jabłka z wiśniami w kremie

Forma potrawy: Deser
6 jabłek najlepiej reneta
12 wiśni z konfitury
2 łyżki likieru wiśniowego
150g dżemu morelowego
50g cukru
Na krem:
50g mączki ryżowej lub płatków ryżowych
3 żółtka
100g cukru pudru
2 szklanki mleka
pół paczki cukru wanilowego
» zobacz przepis

Sałatka z buraków i jabłek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
90g buraków
25g jabłek
5g chrzanu
5g oleju
3g cukru
kwasek cytrynowy
sól
» zobacz przepis

Zapiekanka jabłkowa

Forma potrawy: Zapiekane
750dag jabłek lekko kwaśnych
3/4 l mleka
5 jajek
200g cukru pudru
łyżka masła
cynamon
goździki
» zobacz przepis

Sałatka z dyni i jabłek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
250g dyni
250g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
» zobacz przepis

Marmolada z dyni, jabłek i borówek

Forma potrawy: Przetwór
500g oczyszczonej dyni
1,5kg jabłek
500g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)
» zobacz przepis

Konfitury z gruszek lipcowych

Forma potrawy: Przetwór
2kg oczyszczonych gruszek
1,5kg cukru
1 laska wanilii
łyżka octu
litr wody
sok z dużej cytryny
odrobina brandy lub winiaku
» zobacz przepis

Babeczki jabłkowe

Forma potrawy: Ciasto
25dag mąki
8dag cukru pudru
żółtko z jednego jajka
szczypta soli
15dag masła
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki mleka
3 łyżki budyniu waniliowego
5dag cukru
25dag twarogu
40dag kwaśnych jabłek
cytryna
5dag dżemu brzoskwiniowego
3dag siekanych pistacji
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.