Marynaty z dyniowatych z imbirem i pietruszką

Składniki potrawy

1kg dyni/kabaczka/cukinii/patisona

zalewa:
2 szklanki octu winnego 5% (najlepiej imbirowego)
pól łyżki cynamonu
pól łyżki imbru w proszku
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka natki pietruszki
pól łyżeczki soli
pól łyżki ziaren pieprzu i 10-12 goździków

Przyrządzanie

Zalewę gotowac 10 minut, ostudzić i przecedzić.

Dynie obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę (nie większą niż 1cm). Zalać gorącą zalewą, ale nie gotować!

Ostudzić i odstawić do następnego dnia w chłodnym miejscu.

Odlać zalewę, zagotować i wrzucić warzywo (dynia/kabaczek/etc.) i gotwać od zawrzenia 5 minut. Po ostudzeniu przełożyć do słoikow i gotować następne 10 minut.

Po ostudzeniu wynieść do piwnicy/komórki i poczekać z konsumpcją co najmniej 4 tygodnie.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl