1kg dyni/kabaczka/cukinii/patisona
zalewa:
2 szklanki octu winnego 5% (najlepiej imbirowego)
pól łyżki cynamonu
pól łyżki imbru w proszku
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka natki pietruszki
pól łyżeczki soli
pól łyżki ziaren pieprzu i 10-12 goździków
Zalewę gotowac 10 minut, ostudzić i przecedzić.
Dynie obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę (nie większą niż 1cm). Zalać gorącą zalewą, ale nie gotować!
Ostudzić i odstawić do następnego dnia w chłodnym miejscu.
Odlać zalewę, zagotować i wrzucić warzywo (dynia/kabaczek/etc.) i gotwać od zawrzenia 5 minut. Po ostudzeniu przełożyć do słoikow i gotować następne 10 minut.
Po ostudzeniu wynieść do piwnicy/komórki i poczekać z konsumpcją co najmniej 4 tygodnie.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl