Gulasz Flamandzki

Składniki potrawy

0,75kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól

Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron

Przyrządzanie

Wołowinę umyć, pokroić na kawałki o boku 3 cm, posypać mąką. Cebule obrać i pokroić na "ósemki".

Mocno rozgrzać na patelni olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron - cały czas mieszając. Mięso przełożyć do garnka, na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę - do zeszklenia.

Cebulę wraz z tłuszczem wrzucić do mięsa, dodać liść laurowy i tymianek. Wlać do tego piwo, postawić garnek na małym ogniu i dusić.

W trakcie duszenia, po około godzinie, do garnka dodać pokruszony na małe kawałki chleb oraz doprawić solą, pieprzem i musztardą, po czym zamieszać.

Dusić pod przykryciem jeszcze przez około 0,5 - 1 godziny, do momentu aż wołowina będzie miękka.

Potrawa jest podawana z kaszą gryczaną, ziemniakami lub szerokim makaronem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl