cojemy.pl > Dania główne > Dorsz zapiekany z boczkiem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z serem białym bez jajek

Dorsz zapiekany z boczkiem

Formy potrawy: danie główne, danie rybne, zapiekane

Składniki potrawy

4 filety z dorsza, każdy o wadze 200 g.
cebula
50 g. pieczarek
pęczek natki
2 łyżki masła
2 szczypty pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty suszonego tymianku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
listek laurowy
1/2 litra mleka
4 cienkie plastry boczku
3 łyżki bułki tartej

Przyrządzanie

Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Umytą natkę drobno posiekać. Cebulę i grzyby podsmażyć na maśle przez 5 minut.

Przełożyć do żaroodpornej formy. Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć na ściereczce i
ułożyć na pieczarkach. Posypać natką. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać listek laurowy.

Mleko zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż powstanie gęsty sos. Sosem polać ryby, przykryć i zapiekać przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C.

Boczek podsmażyć. Ryby oprószyć tartą bułką, obłożyć plastrami boczku i wszystko zapiekać w piekarniku jeszcze przez 10 minut.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Boczek, Bułka tarta, Cebula, Dorsz, Liść laurowy, Masło, Mleko, Mąka ziemniaczana, Pieczarki, Pieprz, Pietruszka, Sól kuchenna, Tymianek

Podobne przepisy

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
400-500g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20g mąki
20g oleju
1/2 szklanki śmietany
150g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400g ziemniaków
80-100g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
» zobacz przepis

Dorsz po lwowsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
Na 4 porcje:
około 70-80 dekagramowy dorsz
100g suszonych śliwek
pól szklanki majonezu
bułka
szklanka mleka
100g cebuli
jajko
200 ml. wytrawnego białego wina
2 l. bulionu warzywnego
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zapiekany dorsz z mlekiem

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
80dag dorsza
5-6 ziemniaków
cebula dymka
3 szklanki mleka
10dag masła naturalnego
2-3 jajka
» zobacz przepis

Dorsz zapiekany z fasolą

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane, Danie główne
75dag filetów z dorsza
50dag białej fasoli
2 cebule
2 marchwie
2 ząbki czosnku
10dag masła
15dag śmietanki
2 łyżki ketchupu
2 pomidory
5dag tartego sera żółtego
sól, pieprz
» zobacz przepis

Dorsz w sosie słodkokwaśnym

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg dorsza
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
10dag cebuli
10dag marchewki pokrojonej w słupki

sos:
łyżeczka octu
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżka maggi
łyżka wody
1/2 szklanki rosołu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Do podania:
ryż
surówka z pora i cebuli
» zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Forma potrawy: Zapiekane
1 1/2kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz
» zobacz przepis

Grilowane krewetki z boczkiem

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
mrożone krewetki 20 sztuk
boczek wędzony 20 plasterków
cytryna 1 sztuka
sól do smaku
papryka w proszku do smaku
» zobacz przepis

Makaron z cukinią

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
250g makaronu rurki
1 cukinia
10dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15dag boczku
sól
pieprz
» zobacz przepis

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Danie główne
15dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki
» zobacz przepis

Śledź zapiekany

Forma potrawy: Kolacja, Danie rybne
50dag śledzi nie solonych
mąka
tłuszcz do smażenia
łyżka masła
2 jajka
10dag śmietany
cebula
koperek
sól, pieprz
» zobacz przepis

Bób z boczkiem

Forma potrawy: Danie główne
80dag młodego bobu
2 cebule
15dag wędzonego boczku
15dag kiełbasy serdelowej lub parówek
1/2 szklanki bulionu z kostki
2 łyżki oleju
2 łyżki natki pietruszki lub koperku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka z boczkiem

Forma potrawy: Śniadanie, Zapiekane
200g pieczarek
bagietka
150g chudego boczku lub bekonu
100g żółtego sera
1 łyżeczka sklarowanego masła
1/2 pęczka natki pietruszki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.