1kg filetów z dorsza
10dag szynki
500ml bialego pólwytrawnego wina
4 łyżki oleju
1 łyżka smalcu
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
2 bakłażany
1 cukinia
3 czerwone papryki
6 pomidorów
2 liście laurowe
sól, pieprz
Jarzyny należy umyć. Bakłażany obrać, pokroić na grube plastry, posolić, pozostawić na sicie na 30 minut. Cukinię obrać i pokroić na plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek i pokroić na ćwiartki. Z papryk wyjąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Czosnek posiekać na grubo.
W płaskim garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmazyć czosnek i cebulę. Dodać bakłażany, paprykę, pomidory i cukinie. Dusić na małym ogniu 15 min. stale mieszając.
Filety umyć, osączyć i posolić. Szynkę pokroić w paski.
W dużym garnku rozgrzać smalec i pozostały olej. Usmażyć filety z obu stron na złoty kolor. Dodać pokrojoną szynkę, zalać winem i dusić 5 minut. Do ryby dodać jarzyny i dusić razem jeszcze przez następne 5 minut.
Rybę podawać na ogrzanym półmisku lub w naczyniu, w którym była przygotowana.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl