Ciasto maślane z jabłkami

Składniki potrawy

Ciasto:
40dag mąki
opakowanie suszonych drożdży
5dag cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
10dag miękkiego masła

Dodatkowo:
7dag masła
3 łyzki cukru
4 łyżki płatków migdałowych

Nadzienie:
6 łyżeczek żelatyny
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
skórka z cytryny
2 opakowania cukru waniliowego
opakowanie budyniu mnigdałowego
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru

Przyrządzanie

Ciasto:
mąkę, drożdże, cukier, mleko, roztopione masło i jajka wyrobić na ciasto. Odstawić na 30 minut. Następnie ciastem wylepić prostokątną blachę. Łyżką wazową powyciskać w cieście dołki, w każdy włożyć kawałek masła, oprószyć cukrem i posypać migdałami. Piec 25 minut w temperaturze 200°C.

Nadzienie:
jabłka obrać, poćwiartować, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Sok jabłkowy zagotować ze skórką z cytryny i cukrem waniliowym. Wrzucić jabłka, dusić, aż się rozpadną. Dodać żelatynę, wymieszać i wystudzić.

Budyń zagotować z mlekiem i cukrem, wystudzić. Połączyć z masą jabłkową. Ciasto pokroić na 4 części, każdą przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć nadzieniem. Przed podaniem schłodzić.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl