300g chudego wędzonego boczku
30 suszonych śliwek bez pestek
1 duże jabłko (antonówka)
3 łyżki calvadosu lub brandy
2 łyżki cukru
200ml wody
Boczek ochłodzić w lodówce, następnie pokroić na 15 cienkich plasterków. Każdy z plasterków przeciąć w poprzek na połowę.
Jabłko obrać, pokroić na części, wyjąć gniazdo nasienne. Kawałki jabłka włożyć do rondla, dodać wodę, rozgotować i odparować stale mieszając. Dodać cukier i calvados. Wymieszać na jednolitą masę, odparować tak, by powstał gęsty mus jabłkowy. Musem nadziać śliwki.
Wypełnione śliwki owinąć plasterkami boczku i przekłuć wykałaczkami.
Rulony boczku ułożyć na ruszcie, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C podstawiając pod ruszt blachę, na którą będzie ściekał tłuszcz podczas pieczenia. Piec przez około 10 minut, aż boczek będzie złotobrązowy.
Po wyjęciu z pieca odstawić na 5 minut, ułożyć na tacy i podawać. Zamiast musu jabłkowego do nadziewania śliwek można użyć obranych ze skórki słodkich migdałów lub kawałkow banana polanych sklarowanym masłem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl