1,5 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
sól
1 łyżka masła
1 paczka cukru waniliowego
50dag moreli
3 jaja
2-3 łyżki cukru
bułka tarta, tłuszcz do formy
Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącego mleka z wodą, dodać sól, masło i ugotować na sypko.
Do ugotowanego ryżu dodać utarte z cukrem żółtka, zapach waniliowy i wymieszać z ubitą pianą z białek.
Włożyć masę do przygotowanej formy i wypiekać w piekarniku przez około 40 minut.
Morele wymyć, wypestkować. Z 2 szklanek wody i 1 łyżki cukru przygotować syrop, gotując przez 10 minut, następnie odstawić do ostudzenia.
Upieczoną babkę wyłożyć na półmisek. W środek włożyć morele i oblać syropem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl