MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, owoce zostały zaznaczony na zielono

Sałatka z szynką, ryżem i pieczarkami

Forma potrawy: Sałatki

400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie )
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól
pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.

potrawa z owoców » zobacz przepis

Zielona salata z sosem roquefort

Forma potrawy: Sałatki

2 sałaty
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki szczypiorku

Sos:
75 g sera roquefort (ostry ser owczy)
1 łyżka śmietanki
1 cytryna
sól, pieprz

potrawa z owoców » zobacz przepis

Sałatka paprykowa w miodowym sosie

Forma potrawy: Sałatki

po 2 czerwone i żółte papryki
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2-3 gałązki oregano
1 łyżka kaparów
2 dymki

potrawa z owoców » zobacz przepis

Ryż z soczewicą

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

120 g soczewicy
230 g ryżu
1-2 łyżki oliwy
woda
1 cebula
2 łyżki sklarowanego masła lub oleju
sól, pieprz
1 łyżka ziaren sezamowych
140 ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka mięty
1/8 łyżeczki chilli

potrawa z owoców » zobacz przepis

Zupa czekoladowa z orzechami

Forma potrawy: Zupy

100 g gorzkiej czekolady
500 ml mleko
500 ml śmietanki
100 g cukru
4 żółtka
50 g kakao
3 łyżki likieru (advocat)

Do przybrania:
125 ml śmietanki kremówki
150 g orzechów

potrawa z owoców » zobacz przepis

Soja na cebuli

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje, Śniadania

3 szklanki soi gotowanej lub konserwowej
4 łyżki masła
2 szklanki bułki tartej
1 cebula
1 cytryna
szczypiorek
sól, pieprz

potrawa z owoców » zobacz przepis

Pstrąg z grilla

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

2 średniej wielkości świeże pstrągi (po około 25 dag)
pęczek koperku, natki pietruszki lub tymianku
przyprawa typu vegeta (specjalna na grilla)
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 cebula
1 łyżka oleju
1 pomidor

potrawa z owoców » zobacz przepis

Szczupak faszerowany po polsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg szczupaka
15 dag cebuli
3 dag masła lub margaryny
8 dag bułki czerstwej
5 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
2 jaja
mleko
1 dag żelatyny
30 dag włoszczyzny bez kapusty
2 dag ketchupu
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
ocet

potrawa z owoców » zobacz przepis