Forma potrawy: Ciasta, Kolacje
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka margaryny do wysmarowania naczynia żaroodpornego
1/2 łyżeczki margaryny do skropienia naleśników
5 łyżek startego sera gouda do posypania
Nadzienie:
2 śmietankowe serki ziołowe (40 dag)
2 łyżki mleka
2 łyżki szczypiorku
sól
Sos beszamelowy:
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 12-proc.
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
30 ml koniaku lub brandy
30 ml likieru kakaowego
30 ml śmietanki
gałka muszkatołowa
4 kostki lodu
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
15 ml śmietanki
25 ml ginu
2 krople grenadiny
3 kostki lodu
10 ml soku cytrynowego
Forma potrawy: Desery
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
150ml zielonego wina imbirowego
sok 1 1/2 cytryny
1 owoc kiwi
Do podania opcjonalnie:
biszkopciki
Forma potrawy: Desery
20 dag twarogu trzykrotnie mielonego
4 połówki brzoskwiń świeżych lub z syropu/puszki
2 łyżki miodu
4 łyżki smietanki 18-procentowej
2 łyżki rozpuszczalnego kakao
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
2 łyżki likieru jajecznego Advocaat
Forma potrawy: Dania główne
100 ml. - słodkiej śmietanki
10 dag - miodu
20 dag bakalii - ew. cukier puder do smaku
pół laski wanilii
15 dag - zmielonej pszenicy
Forma potrawy: Sosy
5 dag korzenia chrzanu
1 marchewka
5 dag śmietany
2 łyżki soku z cytryny
cukier i sól
Forma potrawy: Zupy
1 litr rosołu
0,5 litra ml żurku
10 dag gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
30 dag szynki lub chudej kiełbasy
jajka na twardo (tyle, ile porcji żurku chcemy podać)