Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe, potrawa wegetariańska
30 ml koniaku lub brandy
30 ml likieru kakaowego
30 ml śmietanki
gałka muszkatołowa
4 kostki lodu
Do shakera wrzucić kostki lodu. Wlać koniak, likier kakaowy i śmietankę. Potrząsać mocno przez kilkanaście sekund, by składniki ochłodziły się i utworzyły jednorodną masę.
Do wysokiej szklanki koktajlowej wlać napój zatrzymując lód. Wierzch koktajlu posypać świeżo startą gałką muszkatołową.
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
20 ml śmietanki
20 ml koniaku
20 ml likieru kawowego
Forma potrawy: Desery
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 kieliszek koniaku
5 łyżek mleka
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
20 ml koniaku
20 ml likieru pomarańczowego Cointreau
20 ml rumu białego
1 łyżeczka soku cytrynowego świeżo wyciśniętego
2 kostki lodu
Forma potrawy: Dania rybne, Inne potrawy
400 g łososia z puszki
200 ml bitej śmietany
50 ml koniaku
100 ml odtłuszczonego bulionu z kury
sok z 1/2 cytryny
4 listki żelatyny
sól, pieprz