Forma potrawy: Desery
1 paczka wafli andrutów
Do przybrania:
2 mandarynki (10 dag)
10-12 orzeszków pistacjowych
Masa
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 zółtka
Forma potrawy: Dania główne
6 parówek (około 30 dag)
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
15 dag sera warmińskiego lub tylżyckiego
2 łyżki świeżo startego chrzanu lub 2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Do podania z:
ziemniaki lub ryż
surówka
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
główka czosnku
100 ml mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg ziemniaków
1 kg dyni żółtej
szklanka mleka
8 dag słoniny
sól
cukier
Forma potrawy: Zapiekane, Śniadania
4 kromki pszennego chleba
25 dag startego żółtego sera
5 łyżek wytrawnego białego wina lub mleka
roztrzepane jajo
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
700 g filetów z soli
700 g surowych liści szpinaku
250 ml białego wytrawnego wina
50 g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka
60 g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sos:
60 g masła
50 g mąki
500 ml mleka
Forma potrawy: Desery
laska wanilii
25 dag śmietany kremówki
0,25 litra mleka
14 dag cukru
3 jajka
2 żółtka
10 dag malin
cukier puder do posypania
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
4 łyżki wody
1 1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
Krem:
1/2 l mleka
2 cukry waniliowe
4 płaskie łyżki kaszy mannej
Polewa czekoladowa:
1/4 kostki masła
2 łyżki mleka
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao