Zupa dyniowa z prus wschodnich
Forma potrawy: Zupy
500 g dyni
3/4 litra mleka
40 g cukru
5 kropli olejku z gorzkich migdałów
50 g ryżu
sól
1 żółtko
paczka wafli
1 szklanka mleka
30 dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25 dag gęstej marmolady
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto biszkoptowe:
3 (5) jaja
3 (5) łyżki cukru
3 (5) łyżki mąki krupczatki
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
4 całe jaja
1,5 szklanki cukru
4-5 łyżek mąki
2 kostki masła
Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne
Ilość na 12 szt.
150 g wędzonego łososia
Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.
Sos:
300 ml mleka
150 ml śmietanki
30 g masła
30 g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75 g tartego żółtego sera
1 pomidor
Forma potrawy: Zupy
20 dag migdałów
2 l mleka
3 - 4 łyżki cukru
2 łyżki masła
5 dag rodzynek
4 - 6 kropli olejku migdałowego
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
Forma potrawy: Zupy
2 łyżki mąki
1250 ml mleka
2 goździki
cynamon
3/4 szklanki cukru
3 migdały
2 żółtka
grzanki
Forma potrawy: Desery
1 szklanka mleka
2 białka
2 łyżeczki dowolnej kawy
2 łyżeczki żelatyny
Forma potrawy: Ciasta
30 dag mąki
3 dag drożdży
4 łyżki (8 dag) masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
30 dag powideł śliwkowych
mleko