MENU
ZWIŃ MENU
Składnik masło został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Pstrąg pieczony w folii z ryżem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje

4 torebki ryżu (400 g)
4 pstrągi
2 cytryny
2 łyżki masła
pęczek koperku
sól
pieprz
 

potrawa z masła » zobacz przepis

Knedle ze śliwkami na grysiku

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

ok. 40 dag chudego białego sera
2 łyżki masła
łyżka miodu
sól
otarta skórka z 1 cytryny
3 żółtka
15 dag pełnoziarnistego grysiku pszennego (kaszki mannej)
12 śliwek
3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżki sezamu
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
 

potrawa z masła » zobacz przepis

Pasztet z jarzyn o trzech smakach

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

60 dag małych buraczków
60 dag porów
60 dag marchewki
duża cebula
cebulka dymka
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
250 ml śmietany
6 jaj
6 kopiastych łyżek mąki
5 dag utartego parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
masło do smarowania formy
 

potrawa z masła » zobacz przepis

Ciasto z kremem i gruszkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
szklanka mąki pszennej
4 jajka
15 dag miodu
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwiartka łyżeczki cynamonu
sól
łyżka masła
łyżka bułki tartej do przygotowania formy
 
Gruszki:
6 gruszek (80 dag) lub 12 połówek gruszek z syropu
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
 
Krem:
póltorej szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki wódki
łyżeczka olejku rumowego
 
Przybranie:
2 szklanki bitej śmietany
3 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich

potrawa z masła » zobacz przepis

Pasztet ziołowy z kurczaka

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kurczak
30 dag tłustej wieprzowiny
30 dag cielęciny
5 suszonych grzybów
300 ml śmietany
1 jajo
40 dag słoniny
1 cebula
2 łyżki masła
100 ml koniaku
3 łyżki siekanej pietruszki
3 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz

potrawa z masła » zobacz przepis

Cordon bleu z brokułami

Forma potrawy: Dania główne

 
4 kotlety cielęce (po ok. 200g i grubości ok. 2cm)
4 plastry sera ementalera
4 plastry gotowanej szynki
sól, pieprz
2 jaja
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
500g brokułów
rzeżucha do przybrania
 

potrawa z masła » zobacz przepis

Zupa kalafiorowa z porami

Forma potrawy: Zupy

 
spory kalafior
3-4 pory
średnia cebula
masło
kostka rosołowa
śmietana
pęczek koperku
cytryna
 

potrawa z masła » zobacz przepis

Zrazy zawijane w sosie grzybowym

Forma potrawy: Dania główne


90 dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20 dag boczku
3 dag suszonych grzybów
7 dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150 ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

potrawa z masła » zobacz przepis