MENU
ZWIŃ MENU
Składnik masło został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Rolada wieprzowa z kaszą

Forma potrawy: Dania główne

75 dag mięsa od łopatki wieprzowej
 
Nadzienie:
20 dag kaszy gryczanej
2 dag grzybów suszonych
3 łyżki masła
1 cebula
120 ml śmietany
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz

potrawa z masła » zobacz przepis

Pierożki z kaszą gryczaną

Forma potrawy: Dania główne

Farsz:
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
cebula
4 łyżki masła
5 dag suszonych grzybów
10 dag wędzonego boczku
szklanka mleka
sól, pieprz, zielona cebulka
 
Ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka śmietany 22%
2 jajka
łyżka margaryny do formy
sól, pieprz do smaku

potrawa z masła » zobacz przepis

Pakowaniec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
60 g drożdży
120 g cukru
100 g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100 g rodzynków
sól
 
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200 g orzechow włoskich i migdałów
po 200 g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
 
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600 g konfitur (z wiśni lub róży)
 
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy

potrawa z masła » zobacz przepis

Cukinie faszerowane mięsem

Forma potrawy: Dania główne

4 małe cukinie
200 g wieprzowiny lub baraniny
1 posiekana cebula
2 łyżki masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka pokrojonego koperku
1 jajo
200 ml bulionu
sól, pieprz

potrawa z masła » zobacz przepis

Krem deserowy z twarogu

Forma potrawy: Desery

0,4 litra mleka
6 dag cukru pudru do żółtek
3 dag cukru pudru do budyniu
2 dag czekolady w proszku
20 dag sera twarogowego
paczka budyniu waniliowego
5 dag masła
3 jaja
 

potrawa z masła » zobacz przepis

Kulebiak z mięsem w cieście drożdżowym

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne

Ciasto:
25 dag mąki
125 ml mleka
3 dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2 dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
 
Farsz:
35 dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10 dag słoniny
1 średnia cebula
4 dag masła
2 łyżki rosołu
4 dag czerstwej bułki
sól, pieprz
 
Inne:
2 dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka
 

potrawa z masła » zobacz przepis

Pierożki z gruszkami

Forma potrawy: Ciasta

2 łyżki masła
1,5 szklanki posiekanych porów
1 duża dojrzała gruszka
1,5 łyżeczki cukru
8-10 dag startego żółtego sera
1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
opakowanie ciasta francuskiego
jajko
sól
pieprz
 

potrawa z masła » zobacz przepis

Dorsz zapiekany z fasolą

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

75 dag filetów z dorsza
50 dag białej fasoli
2 cebule
2 marchwie
2 ząbki czosnku
10 dag masła
15 dag śmietanki
2 łyżki ketchupu
2 pomidory
5 dag tartego sera żółtego
sól, pieprz
 

potrawa z masła » zobacz przepis