Forma potrawy: Ciasta
Na 12 porcji:
3 puszki (po 425 ml) moreli
18 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
3 jajka
15 dag gęstej kwaśnej śmietany
40 dag mąki
1 proszek do pieczenia
5 dag konfitury morelowej
cukier puder do posypania
tłuszcz do posmarowania formy
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
50g masła
2 łyżki mleka
6 jajek, roztrzepanych
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki estragonu posiekanego lub 1 łyżka suszonego
225g obranych krewetek
Do przybrania:
8 krewetek całych, gotowanych
Do podania:
grzanki
Forma potrawy: Dania główne
Pierś z dużej kury z małą kostką mostkową
15 dkg masła
1 jajko
tarta bułka
smalec do smażenia
Do podania:
frytki
Forma potrawy: Śniadania
5 jaj
12,5 dag mąki
250 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
5 dag rodzynków
5 dag suszonych śliwek bez pestek
5 dag suszonych moreli
100 ml likieru pomarańczowego
1/8 łyżeczki soli
masło do smarowania blachy
cukier do posypania
pół łyżeczki drobno pokrojonej wanilii do posypania
Sałata faszerowana po węgiersku
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
6 dużych liści sałaty
2-3 małe bułki
szklanka mleka
15 dag pieczarek
4 łyżki stopionego masła
2 łyżki zieleniny
2 żółtka
sól
łyżka papryki w proszku
roztarty mały ząbek czosnku
pół szklanki gęstej śmietany
pół szklanki rosołu
frytki
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
Do podania z:
frytkiami lub fasolą
Meksykański placek kukurydziany z mięsem
Forma potrawy: Zapiekane
30 dag chudej wieprzowiny b/k
półtora litra wody
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
1,2 kg swieżych ziaren kukurydzy
9 dag stopionego masła
20 dag smalcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4,5 dag mąki
Sos mole:
12 papryczek chilli
6 ząbków czosnku
6 goździków
2 pomidory
1/4 cebuli
1 łyżeczka pieprzu
po 1 gałązce tymianku i majeranku
250 ml bulionu z kury
120 ml wody
1 łyżka oleju
sól
masło do smarowania
Sałatka:
pomidory
awokado
zielona sałata
Forma potrawy: Zapiekane
3 szklanki kukurydzy
2 jaja
3 łyżki śmietany
40 dag sera twarogowego
2 łyżki mąki
tymianek
sól
2 cebule (15 dag)
4 łyżki masła
2 łyżki ketchupu
1 łyżka tłuszczu do naczynia