Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla
1 łyżka oleju
8 parówek
Ciasto:
50g zwykłej mąki
szczypta soli
1 jajko
150ml mleka
Do przybrania:
plastry ogórka
przepołowione plasterki pomidora
Forma potrawy: Zupy
4 żółtka
1 litr rosołu
łyżka oliwy z oliwek
tarty parmezan
4 kromki białego chleba
2 łyżeczki suszonego oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sałata faszerowana po węgiersku
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
6 dużych liści sałaty
2-3 małe bułki
szklanka mleka
15 dag pieczarek
4 łyżki stopionego masła
2 łyżki zieleniny
2 żółtka
sól
łyżka papryki w proszku
roztarty mały ząbek czosnku
pół szklanki gęstej śmietany
pół szklanki rosołu
frytki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
3-4 średnie selery
2 łyżki masła lub oleju
wywar z warzyw
jajo na twardo przetarte przez sito
łyżeczka posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanego kwaszonego ogórka
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka zieleniny
Forma potrawy: Ciasta
Składniki na 18 sztuk:
25 dag żurawiny
15 dag cukru pudru
15 dag mąki razowej i 25 dag pszennej
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
po pół łyżeczki soli i przyprawy do pierników
25 dag brązowego cukru
2 jajka
450 ml naturalnego jogurtu
10 dag masła
sok z cytryny
Forma potrawy: Dania główne
Farsz:
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
cebula
4 łyżki masła
5 dag suszonych grzybów
10 dag wędzonego boczku
szklanka mleka
sól, pieprz, zielona cebulka
Ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka śmietany 22%
2 jajka
łyżka margaryny do formy
sól, pieprz do smaku
Forma potrawy: Śniadania
1,25 litra mleka
10 dag płatków owsianych
1 łyżka mąki
1 jajo
1/4 kostki masła
sól
Kabaczki lub cukinie zapiekane w sosie
Forma potrawy: Dania główne
od 1 do 1,5kg kabaczków lub cukinii
sól
cukier
1 szkl. rosołu (może być z kostki)
pół szklanki śmietany
czubata łyżka mąki
15 dag ostrego startego sera żółtego
2 jajka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
pieprz
curry
czerwona sproszkowana papryka
oliwa
3 łyżki posiekanej natki pietruszki