Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól
Masa makowa:
250 g maku
100 g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynków
2 białka
Lukier:
50 g cukru pudru
łyżka rumu lub soku z cytryny
Forma potrawy: Ciasta
Na ciasto:
30 dag (półtorej szklanki) mąki
20 dag margaryny
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
3 ugotowane żółtka
Na masę:
kg jabłek
40 dag (połowa szklanki) cukru
szczypta kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
10 dag łuskanych orzechów włoskich laskowych lub migdałów
pół szklanki wody
rodzynki
Forma potrawy: Ciasta
0,5 kg mąki
cukier waniliowy
szklanka mleka
4 dag drożdży
0,3 kostki masła
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
10 dag rodzynek
skórka pomarańczowa kandyzowana
jajko
sól
łyżka startej skórki cytryny
Na kruszonkę:
0,5 szklanki mąki
5 dag cukru
5 dag masła
Forma potrawy: Ciasta
2 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 szkl. kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa kokosowa:
1/2 kostki tłuszczu (12,5 dag)
1/2 szkl. cukru
8 łyżek wiórków kokosowych
Forma potrawy: Zupy
35 dag truskawek
10 dag soczystych wiśni
3 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany
8 dag cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
Do podania:
grzanki
lub groszek ptysiowy
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól
Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka
truskawki
300 ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa
Kotlety schabowe panierowane i duszone
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
Forma potrawy: Ciasta
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
1/2 szklanki gęstej śmietany
10 dag margaryny
4 żółtka
25 dag (1 szklanka) cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
2-3 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej