Pierniczki miodowe z polewą czekoladową
Forma potrawy: Ciasta
Pierniczki:
15 dag miodu
przyprawa piernikowa
0,5 kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła
3 jaja
torebka proszku do pieczenia
Polewa:
200 g czekolady
200 ml śmietanki
Forma potrawy: Ciasta
115 dag masła
250 ml mąki
250 ml cukru
2 duże jajka
1 proszek do pieczenia
3 łyżki maku
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
Forma potrawy: Ciasta
kg trzykrotnie mielonego białego sera
szklanka cukru
4 jajka
opakowanie budyniu waniliowego
zapach waniliowy
sól
opakowanie biszkoptów
polewa czekoladowa
rodzynki (niekoniecznie)
Forma potrawy: Ciasta
2 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki swieżego oleju
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
trochę soli
2 szklanki startych marchewek
1/2 szklanki startych orzechów lub bakalii
Forma potrawy: Dania główne
półtorej szklanki ryżu
3 szklanki mleka
kostka rosołu
3 łyżki tłuszczu
sól
cebula
15-20 dag wątroby
2 jajka
2 łyżki utartego żółtego sera
2 łyżki tartej bułki
łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Zapiekanka z kiełkami (różnymi)
Forma potrawy: Zapiekane
20 dag ziemniaków
po 5 dag różnych kiełków (pszenicy, soi, rzodkiewki)
12 dag mąki
10 dag masła
2 jajka
12 dag gęstej śmietany
1 pęczek natki pietruszki
15 dag selera
10 dag sera mazurskiego
1 łyżeczka vegety lub przyprawy delikat
1-2 ząbki czosnku
2 świeże listki lub 1/2 łyżki suszonego lubczyku
2 łyżki majeranku
pieprz
sól
1 łyżka masła do wysmarowania formy
Forma potrawy: Dania główne
60 dag schabu
tłuszcz do smażenia
2 dag mąki
2 dag grzybów suszonych
20 dag kapusty kwaszonej
5 dag cebuli
3 dag tłuszczu
2 dag mąki
4 sztuki usmażonych naleśników
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki i surówki
Forma potrawy: Ciasta
250 g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko
Lukier:
białko
100 g cukru
200 g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
30 g drożdży
50 g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150 g masła
sól
35 g słodkich i 15 g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy