Forma potrawy: Dania główne
młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
makrela wędzona
marchew surowa
cebula
1-2 łyżki majonezu
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
15 dag pomidora
15 dag czerwonej papryki
10 dag marchwi
10 dag selera
10 dag kalafiora
10 dag brokułu
10 dag cebuli
10 dag pora (jasnej części)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego (6%)
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Inne potrawy
4 duże cebule
100 g pieczarek
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki masła
200 g bulionu
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
50 g grochu włoskiego
2 łyżki oliwy
2 średniej wielkości cebule
450 g jagnięciny na gulasz (ew. wołowina lub kurczak)
5-6 pomidorów
125 g fasolki szparagowej
2 średniej wielkości kartofle
125 g świeżego bobu
1 łyżka świeżej mięty
1 łyżka świeżej kolendry
1 łyżeczka papryki
2 łyżki pasty pomidorowej
2,5 l wody
1 średniej wielkości cukinia
1 zielona papryka
100 g cienkiego makaronu
sól, pieprz
Syryjski żur z soczewicy i szpinaku
Forma potrawy: Zupy
200 g soczewicy
pół litra zimnej wody
2 cebule
olej
50 g szpinaku
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
zielenina
Udka kurczaka z fasolą i pyzami
Forma potrawy: Dania główne
6 udek z kurczaka
sól
pieprz
olej
2 duże marchewki
30 dag pyz
kawałek pora
20 dag fasoli
Forma potrawy: Dania główne
1 szklanka soi gotowanej lub konserwowej
100 do 200 g proteiny sojowej (w kostce lub kotlety)
przecier lub sok pomidorowy
olej
cebula
pieprz, sól