Przepisy z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami
Kolorem zielonym zaznaczono makarony, mąki, kasze, zboża
Ciasto:
0,5kg mąki
250ml mleka
4dag drożdży
15dag cukru
10dag masła
4 żółtka
sól
Inne:
0,5kg porzeczek
3 żółtka
12dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego
tłuszcz i mąka do formy
5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku
75dag mąki
0,5kg dyni obranej i oczyszczonej
25dag cukru
niepełna szklanka mleka
3 jaja
5 łyżek oleju lub 13dag margaryny
1 olejek zapachowy
10dag drożdży
szczypta soli
tłuszcz do formy
Ciasto:
500g mąki
250ml mleka
60g drożdży
120g cukru
100g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100g rodzynków
sól
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200g orzechow włoskich i migdałów
po 200g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
Bakalie:
po 150g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600g konfitur (z wiśni lub róży)
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajko
ok. 125ml letniej wody
sól
Farsz:
600g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200ml śmietany ubitej z łyżką cukru
Ciasto:
250g mąki
250g masła
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
250g grubo mielonych orzechów włoskich
250g cukru pudru
4 białka
0,5kg liści szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
220g masła
sól
pieprz
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
100g sera typu rokfor
1 jajko
3 szklanki mąki
1 żółtko
mały kieliszek spirytusu
makaron spiralki
majonez
jogurt
otarta skórka cytryny
chilli w proszku
świeży ogórek
seler naciowy
krewetki
łyżka oleju
sól
łyżka masła
na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
1/2 łyżeczki soli
na farsz:
3 torebki soczewicy
7 niemałych ziemniaków
sól
pieprz
50dag zielonego makaronu
sól
Na sos:
10dag liści świeżej bazylii
2 duże ząbki czosnku
6 łyżek tartego parmezanu
1/4 szklanki orzeszków piniowych lub obranych i zmielonych migdałów
1/2 szklanki oliwy wysokiej jakości
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
50dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25dag białego sera
1 cebula
10-15dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy