MENU
ZWIŃ MENU

Ryba zapiekana z pieczarkami

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne


1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60 dag filetów
10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików
2 dag tłuszczu
10 dag cebuli
4 dag tłuszczu do pieczenia
1/8 l śmietany
5 dag sera gouda lub tylżyckiego
sól, pieprz

Dania rybne » zobacz przepis

Tuńczyk z czarnymi oliwkami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg tuńczyka
2 duże cebule
750 g dojrzałych pomidorów
5 łyżek oleju
150 ml wina (sherry lub jerez)
100 g czarnych oliwek
100 g szynki (serrano lub westfalskiej)
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia

Dania rybne » zobacz przepis

Sola po florencku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

700 g filetów z soli
700 g surowych liści szpinaku
250 ml białego wytrawnego wina
50 g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka
60 g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Sos:
60 g masła
50 g mąki
500 ml mleka

Dania rybne » zobacz przepis

Panga lub sola na zimno

Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje, Śniadania

filety z pangli lub soli, rozmrożone
cytryna
olej do smażenia
mąka (do obtoczenia ryby)
3 łyżki masła
1-2 cebule
słoik papryki czerwonej (konserwowej)
7 krążków ananasa z puszki
2 łyżki ketchupu pikantnego
1-2 główki czosnku
sól
pieprz mielony

Dania rybne » zobacz przepis

Ryba z konserwy zapiekana z pieczarkami i makaronem

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

25 dag makaronu (spaghetti)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
15 dag pieczarek
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
25 dag ryby z konserwy (w oleju)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
4 łyżki tartego żółtego sera
pieprz, sól

Dania rybne » zobacz przepis

Ryba po baskijsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

3/4 kg filetów rybnych (sola lub dorsz lub flądra lub mintaj)
1/4 filiżanki sosu z krewetek
1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
1/2 filiżanki zmiażdżonych pomodorów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
3 łyżki posiekanej szalotki
1 liść laurowy

Dania rybne » zobacz przepis

Dorsz lub mintaj korzenny

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

1 kg dorsza lub mintaja
po łyżeczce mielonych lub utłuczonych: pieprzu i kminku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 utłuczone goździki
sok z cytryny
sól
cukier do smaku
5 ząbków czosnku
olej lub oliwa

Dania rybne » zobacz przepis

Węgorz w sosie koperkowym

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1-1,2 kg węgorza
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
1 por
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
1 łyżka soku cytrynowego
500 ml wody
sól

Sos koperkowy:
250 ml wywaru z ryby
250 ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
sól

Do podania:
kartofle

Dania rybne » zobacz przepis