Forma potrawy: Dania główne
400 g rumsztyka wołowego
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka maki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry lub bialego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
sol, pieprz
olej do smazenia
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1,2 kg filetów z dorsza, morszczuka lub halibuta
3-4 łyżki mąki przennej
2 marchewki
1 pietruszka
15 dag selera
10 dag pora
2 cebule
1 szklanka oleju
1 puszka przecieru pomidorowego
kilka gałązek natki pietruszki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka soli
Makaron z piersiami kurczaka i jarzynami
Forma potrawy: Dania główne
200 g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
250 g surowych piersi z kurczaka
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
150 g kapusty chińskiej
6 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
olej do smażenia
Sos:
8 łyżek sosu sojowego
4 łyżki sherry
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla
8 małych filetów z płastugi (flądry)
50g masła
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
425g pokrojonych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku rozgniecione
2 cytryny pokrojone w plastry
Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla
900g oczyszczonego pstrąga
75g masła
trochę soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g migdałów pokrojonych w płatki
Sałatka:
2 pęczki przeciętej rzeżuchy
2 łyżki szczypiorku posiekanego
1/4 ogórka, pokrojonego w plastry
2 łyżki sosu vinaigrette
Do przybrania:
plasterki cytryny
gałązki pietruszki
Forma potrawy: Dania główne
8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szypiorek
Forma potrawy: Dania główne
1 łyżka wódki
pół kg cielęciny
1 łyżeczka mąki
olej
łyżeczka cukru
musztarda
4 łyżki octu winnego
pieprz
sól
6 kulek ziela angielskiego zmiażdzonego
1 łyżka sosu sojowego
bazylia
1 cebula
2 ząbki czosnku
tymianek
Forma potrawy: Dania główne
20 dag kartofli
20 dag marchewki
20 dag pieczarek
2 cebule
20 dag wędzonego boczku
3 kwaskowate jabłka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 liść laurowy
1 łyżka musztardy
200 ml czerwonego wytrawnego wina
500 ml bulionu
zioła prowansalskie
cukier
sól
pieprz