MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Zrazy bite - staropolskie

Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy

0,5 kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1 kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1 kg - ziemniaków

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Bigos staropolski

Forma potrawy: Dania główne

szklanka czerwonego wytrawnego wina
5 dag suszonych grzybów
0,5 kg wędlin
1kg - mieszanych pieczonych mięs
5 dag - słoniny
2  łyżki smalcu
2  kwaśne jabłka
kilka suszonych śliwek
1 duża cebula
2 kg kiszonej kapusty
kilka liści laurowych
cukier
pieprz
sól
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Wątróbka z łososia

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

łyżka masła
1 duże jabłko
szczypta chilli
1 łyżka suszonego majeranku
pieprz
sól
500 g wątróbki z łososia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka zmielonego kminku

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Bogracz - gulasz węgierski

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny ( ew. wieprzowiny)
2 łyżki smalcu
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
pieprz
sól
2 cebule
1 ząbek czosnku
kminek
40 dag marchwi
1 świeża ostra papryka lub suszona suszka + 2 świeże słodkie papryki
40 dag pietruszki
1-2 pomidory
60 dag ziemniaków

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Udziec jagnięcy marynowany

Forma potrawy: Dania główne

Ok. 1,5 kg udźca jagnięcego (młodego)
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 cebule
10 ząbków czosnku
2 duże marchewki
3 pietruszki
1 seler
4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
kilkanaście ziaren jałowca
2 łyżki octu
pieprz
sól
kilkanaście liści laurowych

Dania główne z nabiału oraz jaj » zobacz przepis