Sos pomidorowy do makaronu / makaron z sosem pomidorowym
Forma potrawy: Sosy, Dania główne
1 ząbek czosnku
pół małej cebuli
4 duże świeże pomidory
kilkanaście listków bazylii
1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka dobrej oliwy
pieprz
Do podania:
Zielona sałata
wino czerwone
chleb
oliwa
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 grzybków, np. pieczarek
4 plasterki boczku bez skórki, przekrojone skośnie na połowy
8 nerek jagnięcych, obranych ze skóry i przepołowionych
4 przepołowione pomidory
8 kiełbasek koktailowych
8 liści laurowych
olej do posmarowania
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Forma potrawy: Dania główne
225g ryżu
sól
50g masła
2 łyżki szczypiorku, posiekanego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka posiekanej mięty
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
gałązki mięty i tymianku
Forma potrawy: Dania główne
2 łyżki oleju
225g plasterków wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w paski
1 duża cebula, pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
14 zielonej lub białej kapusty, pokrojonej w paski
175g czerwonej papryki z puszki, odcedzonej i pokrojonej w plastry
425g ugotowanego ryżu
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
450g mielonego mięsa jagnięcego
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki garam masala
4 łyżki posiekanych liści kolendry
1 łyżka posiekanych liści mięty
1 jajko, ubite
olej do posmarowania
Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
Sos:
1 ogórek posiekany
150 ml jogurtu naturalnego
Do przybrania:
listki mięty
Kurczak z owocami egzotycznymi
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
5 papryczek chilli
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
2 duże pomidory
1 batat
1 gałązka pietruszki
2 duże banany
2 plastry ananasa
1 laska cynamonu
4 goździki
4 ziarna pieprzu czarnego
5 migdałów
po 1/2 łyżeczki oregano i tymianku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
500 ml wody
sól
Forma potrawy: Dania główne
450g wątróbki jagnięcej, pokrojonej w paski
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka słodkiej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki oleju
1 cebula, pokrojona w plastry
100g plasterków boczku bez skóry, pokrojonego w paski
2 łyżki brandy
150ml kwaśnej śmietany
Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka
Duszona wołowina z pomidorami i oliwkami
Forma potrawy: Dania główne
1 kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10 dag wędzonego boczku
30 dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10 dag oliwek zielonych (bez pestek)
10 dag oliwek czarnych (bez pestek)
250 ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz