Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10 dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól
Do podania:
zmieniaki
biała kapusta
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
2 owoce avocado
300 g mrożonych (lub z puszki) krewetek
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 cytryny
25 ml brandy lub whisky
1 łyżka pokrojonego koperku
sól, biały pieprz
sos worcestershire lub sos tabasco
Forma potrawy: Dania główne
8 plastrów schabu bez kości o grubości ok 1 - 1,5cm
paczka fig
4 małe cebulki (np. szalotki)
3 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego
3 łyżki oliwy
łyżka masła
kieliszek wina najlepiej czerwonego
sól, pieprz do smaku
Do podania:
kasza kus-kus
Kurczak w czekoladzie po meksykańsku
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
4 kajzerki
2 cebule
2 jajka
3 łyżki masła
30 dag mielonego mięsa
pół szklanki białego wina
opakowanie kakao
tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki śmietany
sól, pieprz, chili
Forma potrawy: Ciasta
4 żółtka
100 g cukru
50 g panierki (mąki do panierowania, bułki tartej)
skórka starta z połówki cytryny
100 g zmielonych orzechów
200 g świeżej startej dyni
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 ml rumu
4 białka
szczypta soli
Zupa krem z dyni z kwiatami ogórecznika
Forma potrawy: Zupy
1,2 kg miąższu dyni
1 cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
30 g masła
1 litr lekkiego rosołu wołowego lub wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sherry
1 opakowanie śmietany kremowej
4 kromki chleba tostowego
30 g masła
30 kwiatów ogórecznika
Forma potrawy: Desery
5 jaj
5 łyżek cukru
8 dag migdałów
1 tabliczka czekolady
2-3 łyżki tartej bułki
1 kieliszek wytrawnego wina
5 dag rodzynek
cynamon
Forma potrawy: Zupy
750 g dyni pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 łyżki posiekanej cebuli
50 g dobrze uwędzonej szynki pokrojonej w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
100 ml oleju
1-2 łyżki ostrego curry
100 ml białego wytrawnego wina
sól
1 łyżka cukru
200 ml wywaru z cielęciny
200 ml śmietany kremowej
1 czerwone jabłko pokrojone w kostkę
pieprz
2–3 łyżki octu winnego
30 g pestek z dyni