MENU
ZWIŃ MENU

Mazurek z masą jabłkową

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

 
Na ciasto:
30 dag (półtorej szklanki) mąki
20 dag margaryny
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
3 ugotowane żółtka
 
Na masę:
kg jabłek
40 dag (połowa szklanki) cukru
szczypta kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
10 dag łuskanych orzechów włoskich laskowych lub migdałów
pół szklanki wody
rodzynki
 

Przyrządzanie

 
Jeżeli używamy kwasku cytrynowego a nie soku z cytryny, to należy go rozpuścić w łyżce wody.
 
Mąkę należy przesiać na stolnicę i posiekać razem z tłuszczem. Dodać przesiany cukier puder i przetarte przez sito żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce.
 
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około jednego cm. Przenieść wałkiem na blachę o 3 niskich brzegach. Brzegi ciasta podnieść o 2-3 cm.
 
Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i upiec na jasnozłoty kolor. Z cukru i wody ugotować syrop "do nitki".
 
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
 
Połączyć syrop, jabłka, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i gotować ciągle mieszając, aż masa stanie się przejrzysta.
 
Jeżeli masa spada z łyżki, dodać do niej płatami posiekane orzechy, migdały i rodzynki.
 
Letnią masą posmarować mazurki.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ciasto maślane z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
40 dag mąki
opakowanie suszonych drożdży
5 dag cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
10 dag miękkiego masła

Dodatkowo:
7 dag masła
3 łyzki cukru
4 łyżki płatków migdałowych

Nadzienie:
6 łyżeczek żelatyny
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
skórka z cytryny
2 opakowania cukru waniliowego
opakowanie budyniu mnigdałowego
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru

Francuskie naleśniki z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje, Śniadania

Na 12 sztuk:

Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia

Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50 g rodzynków
50 g cukru

Sos:
100 g cukru brązowego
80 g masła
50 ml śmietany kremówki
60 ml rumu

Mazurek włoski

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
10 dkg mąki pszennej
5 łyżek masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 wafel

Dodatki:
3/4 szklanki cukru
białko z dwóch jaj
1 łyżeczka cukru waniliowego

Mazurek z płatków owsianych i marmolady

Forma potrawy: Ciasta


30 dag płatków owsianych
25 dag margaryny
10 dag (pół szklanki) mąki pszennej
10 dag (pół szklanki) mąki ziemniaczanej
10 dag (5 łyżek) cukru
2 jaja
5 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
esencja migdałowa lub rumowa
marmolada
tłuszcz do blachy
cukier puder do posypania