Forma potrawy: Zupy
1 duża cebula
1 mała ostra papryczka
650 g miąższu dyni (najlepiej Hokkaido)
2 ziemniaki
2 łyżeczki świeżego imbiru
600 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki oliwy
curry, sól
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery
250 g dyni
100 g żółtej marchwi
100 g razowej mąki pszennej
150 ml mleka
sól morska
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
odrobina kolendry
40 g cebuli
2 jaja
Do podania:
twaróg lub kwaśna śmietana
Forma potrawy: Zupy
1 cebula
1 cm kłącza imbiru
1 ząbek czosnku
1 dynia Hokkaido
1 litr bulionu warzywnego
2 banany
200 ml słodkiej śmietany
olej słonecznikowy
sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta
100 g miąższu dyni pokrajanego w kostkę
1 laska wanilii (miąższ)
150 g cukru
120 g masła
2 jaja
250 g mąki
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Danie jednogarnkowe z dynią i wieprzowiną
Forma potrawy: Dania główne
500 - 600 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
2 pory pokrojone w krążki
1 pęczek zielonej pietruszki drobno posiekany
posiekane świeże zioła (według upodobania)
2 drobno posiekane ząbki czosnku
600 g posiekanej wieprzowiny
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
200 ml bulionu
100 ml białego wina
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
100 g kwaśnej śmietany
Forma potrawy: Zupy
1 łyżka masła lub oleju
posiekany miąższ 2 pomidorów (bez skórki i pestek)
1 posiekana zielona papryka
1 duża posiekana cebula
1 łyżeczka suszonej mięty
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
350 g dyni, pokrojonej w kostkę i ugotowanej
500 ml rosołu z kury
1 łyżka mąki
120 ml śmietany lub mleka
posiekana świeża kolendra do przybrania
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje
4 plastry żółtego sera
4 plastry dyni
świeża mięta
Czudu z dynią i orzechami (po dagestańsku)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
500 g mąki
400 g dyni
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
100 g masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól