MENU
ZWIŃ MENU
Składnik dynia został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Chińska patelnia z dynią hokkaido

Forma potrawy: Dania główne

1/2 dyni Hokkaido
1/2 kalarepy
1/2 pora
1/2 kalafiora
2 ząbki czosnku
1/4 kłącza imbiru
oliwa do smażenia
sos sojowy
ocet ziołowy
1 łyżka koncentratu soku jabłkowego lub 1 łyżeczka brązowego cukru
1–2 łyżeczki przyprawy chińskiej lub łagodnego curry
2–3 łyżki sosu sojowego
1 filiżanka wody

Do podania:
ryż brązowy

potrawa z dyni » zobacz przepis

Egzotyczna zupa z dyni

Forma potrawy: Zupy

2 kg dyni piżmowej
bulion warzywny
imbir
przyprawa tajska Thai-Lorbeer (Eugenia polyantha)
1 litr mleka kokosowego
curry (łagodne)
chili
słodki sos sojowy

potrawa z dyni » zobacz przepis

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane

1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)

potrawa z dyni » zobacz przepis

Boureki

Forma potrawy: Zapiekane

1 mała dynia lub odpowiednia ilość cukinii
4 ziemniaki
1 kg świeżego sera owczego
500 g startego sera feta
1/2 szklanki śmietany
3 posiekane pomidory
1 drobno posiekany pęczek mięty
mąka
olej
sól
pieprz

Do podania:
chleb

potrawa z dyni » zobacz przepis

Marmolada z dyni i moreli

Forma potrawy: Przetwory

1 puszka moreli
800 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
800 g cukru żelującego
1/3 torebki cukru waniliowego
30 ml rumu

potrawa z dyni » zobacz przepis

Marmolada dyniowo-jabłkowa

Forma potrawy: Przetwory

500 g dyni
500 g niesłodzonego musu jabłkowego lub jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
1 kg cukru żelującego

potrawa z dyni » zobacz przepis

Konfitura prababci z dyni

Forma potrawy: Przetwory

dynia
sok z cytryny
kieliszek araku
2 funty cukru

potrawa z dyni » zobacz przepis

Marynaty z dyniowatych z imbirem i pietruszką

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni/kabaczka/cukinii/patisona

zalewa:
2 szklanki octu winnego 5% (najlepiej imbirowego)
pól łyżki cynamonu
pól łyżki imbru w proszku
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka natki pietruszki
pól łyżeczki soli
pól łyżki ziaren pieprzu i 10-12 goździków

potrawa z dyni » zobacz przepis