Forma potrawy: Dania główne
1 szklanka soi gotowanej lub konserwowej
100 do 200 g proteiny sojowej (w kostce lub kotlety)
przecier lub sok pomidorowy
olej
cebula
pieprz, sól
Zupa krem z dyni z kwiatami ogórecznika
Forma potrawy: Zupy
1,2 kg miąższu dyni
1 cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
30 g masła
1 litr lekkiego rosołu wołowego lub wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sherry
1 opakowanie śmietany kremowej
4 kromki chleba tostowego
30 g masła
30 kwiatów ogórecznika
Forma potrawy: Zapiekane
1,2 kg dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1/4 litra bulionu warzywnego
200 g śmietany
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
sól morska
szczypta chili
100 g chleba chrupkiego (lub bułki tartej)
100 g startego sera gouda
Forma potrawy: Zapiekane
4 młode cukinie
1 puszka kukurydzy
150 g chudej szynki
2–3 mięsiste pomidory
3–4 posiekane listki melisy
1 łyżeczka posiekanych listków ogórecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżki margaryny
pieprz, sól
Do podania:
bułki
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
10 szklanek startego miąższu cukinii, bez skórki i pestek
4 szklanki posiekanej cebuli
3 łyżki soli
3 szklanki papryki pokrojonej w kostkę
4 szklanki cukru
2 łyżki soli selerowej
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 i 1/2 szklanki octu
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1/2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżki zmielonej gorczycy
1/2 łyżki kurkumy
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
15 dag papryki
15 dag selera
5 dag cebuli
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
sól
Forma potrawy: Sałatki
150 g kiełków sojowych
0,5 pęczka natki pietruszki
1 łyżka ziaren sezamowych
Sos:
1/4 filiżanki sosu sojowego
1/4 filiżanki lekkiego octu
szczypta imbiru
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 szklanka ryżu
2 cebule
pół szklanki masła
kostka rosołowa
szklanka winogron
0,25 szklanki posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz
Do podania:
sos beszamelowy