Sałatka z ogórków do mięs i ryb
Forma potrawy: Sałatki
4 ogórki kwaszone
duża cebula
jabłko
2-3 łyżki oleju
cukier
sól
Forma potrawy: Dania główne
2 kg białych szparagów
2 pomidory
1/2 pęczka bazylii
125 g masła
1 żółtko, sól
2 łyżeczki soku z cytryny
czarny pieprz
150 g surowej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plasterki
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
1 szklanka soi
2 uduszone cebule
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
suszony chleb - 1 kromka
sos sojowy
przyprawy ziołowe
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
1 kg bakłażanów
2 małe cebule
1,5-2 cytryny
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz
Forma potrawy: Przetwory
300g młodego czosnku
1 litr osolonego wrzątku
3-4 duże gałązki kopru
3 łyżki cząbru
? białego wina
1/8 litra octu
łyżka soli
łyżeczka cukru
1/8 litra oliwy z oliwek
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
25 dag ryżu
1/2 l wywaru z drobiu
50 dag marchwi
100 ml śmietany
żółtko
5 dag rodzynków
15 dag sera twarogowego
sól, pieprz
cukier do smaku
Forma potrawy: Sałatki
kapusta biała
marchew
rodzynki
majonez
Wołowina z imbirem i jarzynami
Forma potrawy: Dania główne
500 g polędwicy wołowej lub rostbefu
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 duża cebula
2 dymki
200 g marchwi
200 g cukini
1 papryka zielona
100 ml bulionu mięsnego
3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
2 łyżki ciemnego miodu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do podania:
ryż