Forma potrawy: Dania główne
pół gęsi
cebula
sok z połowy cytryny
łyżka wiórków kokosowych
pół szklanki śmietany
4 banany
po pół łyżeczki do kawy zmielonego cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu
łyżeczka curry
olej, pieprz, sól
Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym
Forma potrawy: Dania główne
4 udka gęsie
20 dag cebuli
400 ml rosołu drobiowego (z kostki)
łyżeczka majeranku
2 duże jabłka
1-2 łyżki mąki, sól, pieprz
12 suszonych śliwek (bez pestek)
2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie)
2 łyżki tłuszczu do smażenia
Forma potrawy: Dania główne
800 g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125 ml octu 3%
50 ml oliwy
2 łyżki masła
250 g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż
Forma potrawy: Sosy
3 dag masła lub margaryny
3 dag mąki
1/2 szklanki wywaru z włoszczyzny
1 saszetka mięty ekspresowej
1 łyżka łagodnej musztardy
1 żółtko
sól
Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne
Ciasto:
150 g mąki
75 g masła
1,5 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
220 g mięsa z krabów
3 jaja
150 ml gestej śmietany
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
3 plasterki cytryny
1 gałązka ozdobnej pietruszki do przybrania
Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami
Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dag mąki
sól
Farsz:
4 dag oliwy
8 dag cebuli
20 dag kiełbasy,
20 dag pieczarek
5 dag sera twardego
4 dag masła
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
20 dag malin
10 dag truskawek
15 dag poziomek
10 dag cukru
2 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
laska wanilii
1/2 szklanki rodzynków
groszek ptysiowy
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 135 ml letniej wody
sól
Farsz:
300 g filetów śledziowych
40 g suszonych grzybów
1 łyżka tartej bułki
1 duża cebula
40 g masła
1 jajo
sól, pieprz