Zobacz wszystkie przepisy z cebulą
Forma potrawy: Sałatki
2 marchewki
cebula
3 ogórki kiszone
jabłko
pęczek siekanego koperku
pół żółtej papryki
2 łyżki oliwy
kilka listków sałaty dla ozdoby
Forma potrawy: Sałatki, Dania rybne
250 g krewetek
500 g małży
250 g kalmarów
1 mątwa
1 mała ośmiornica
1 cebula
500 g ryżu
375 ml oleju
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
50 dag młodych kartofli
10 dag karczochów z puszki
15 małych cebulek marynowanych
10 korniszonów
10 rzodkiewek
5 zielonych oliwek
kilka gałązek zielonej pietruszki do przybrania
Sos majonezowo-cytrynowy:
10 dag majonezu
3 łyżki soku cytrynowego
pół łyżeczki startej skorki cytrynowej
ząbek czosnku
łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
4 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki surowe lub kiszone
2 papryki
2 cebule
4 pomidory
sól, pieprz
sok z cytryny
Do podania:
pieczywo
Sałatka z cukinii lub brokułów
Forma potrawy: Sałatki
1 kg cukinii lub brokułów
400 g pomidorów
szklanka majonezu
6 ząbków czosnku
4 jaja ugotowane na twardo
3 cebule
2 jabłka
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
4 łyżki siekanej natki pietruszki
cukier
pieprz i sól do smaku
Do podania:
pieczywo
Forma potrawy: Sałatki
4 pomidory pokrojone w ćwiartki
sól i świeżo zmielony pieprz
1 jabłko bez pestek i pokrojone w plasterki
sok z jednej cytryny
2 plasterki gotowanej szynki
150 g śmietanki lub chudego jogurtu
1 zgnieciony ząbek czosnku
1 ogórek obrany ze skórki i pokrojony w plasterki
2 posiekane szalotki
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego estragonu
Forma potrawy: Sałatki
200 g filetów śledziowych w zalewie octowej
100 g konserwowych buraków
100 g ogórków konserwowych
2 ziemniaki ugotowane ze skórką (150 g)
2 jabłka
1 mała cebula
50 g majonezu (np. Kieleckiego)
4 łyżki jogurtu
koperek do przybrania
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
4 pomidory podzielone na ćwiartki
1 mała, czerwona cebula, pokrojona w plasterki
1/2 ogórka pokrojonego na kawałki
50g czarnych oliwek
225g sera feta lub caerphilly (może być solan)
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
posiekana natka pietruszki
Do podania:
chleb pitta