Pierogi z czereśniami lub wiśniami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajko
ok. 125 ml letniej wody
sól
Farsz:
600 g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200 ml śmietany ubitej z łyżką cukru
Forma potrawy: Dania główne
750 g chudej baraniny (comber) lub polędwicy wołowej
750 g twardych gruszek
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka szafranu
75 ml oliwy
sól
1 łyżeczka mąki
Forma potrawy: Śniadania
1,25 litra mleka
10 dag płatków owsianych
1 łyżka mąki
1 jajo
1/4 kostki masła
sól
Pomidory i papryki nadziewane ryżem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
4 zielone papryki
4 duże pomidory
1 cebula drobno pokrojona
2 łyżki zielonej pietruszki drobno pokrojonej
200 g brązowego ryżu
25 g rodzynków
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
400 ml wrzącej wody
200 ml soku pomidorowego
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
4 małe cukinie
200 g wieprzowiny lub baraniny
1 posiekana cebula
2 łyżki masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka pokrojonego koperku
1 jajo
200 ml bulionu
sól, pieprz
Forma potrawy: Sosy
90 ml oliwy
30 ml octu winnego
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1,5 kg swieżego tuńczyka
75 g margaryny
500 ml cydru
4 łyżki śmietany
300 g pieczarek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka tartej bułki
sól
Forma potrawy: Sałatki
6 plastrów ananasa
2 pomarańcze
50 g. rodzynek
60 ml. soku ananasowego
łyżka miodu
sól
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju
szczypta imbiru