Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
kolba kukurydzy
sól
olej
4 pomidory
natka pietruszki
Forma potrawy: Ciasta
50 dag (2,5 szklanki) mąki
5 dag (3 łyki) cukru
6 dag margaryny
2 całe jaja i 3 żółtka
szklanka mleka
5 dag drożdży
0,5 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka octu lub spirytusu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
Forma potrawy: Ciasta
1,25 szkl. mąki
0,4 kostki masła
pół szkl. cukru
5 jaj
szczypta soli
szklanka mleka
4-5 łyżek śmietany
1 op. aromatu migdałowego
łyżeczka cukru pudru
0,5 kg winogron
Forma potrawy: Ciasta
Składniki na 24 ciastka
Kruszonka:
35 dag masła
50 dag mąki
25 dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag herbatników
Krem:
2 dag masła
3 łyżki likieru migdałowego
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
7 jajek
50 dag twarogu
20 dag cukru
1 pełna łyżka mąki
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do posmarowania formy
Forma potrawy: Ciasta
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki
13 dag margaryny
3 dag (1 czubata łyżka) cukru
2 jaja
1 żółtko
1/2 łyżki śmietany
5 dag drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka alkoholu lub octu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
Forma potrawy: Ciasta
60 dag (3 szklanki) mąki
3/4 szklanki mleka
5 dag drożdży
10 dag (5 łyżek) cukru
8 dag margaryny
2 jaja
szczypta soli
10 dag marmolady
30 dag dżemu, tłuszcz do formy
Forma potrawy: Ciasta
4 żółtka
100 g cukru
50 g panierki (mąki do panierowania, bułki tartej)
skórka starta z połówki cytryny
100 g zmielonych orzechów
200 g świeżej startej dyni
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 ml rumu
4 białka
szczypta soli
Ciasteczka z dynią i orzechami
Forma potrawy: Ciasta
100 g miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 laska wanilii
150 g cukru
120 g masła
2 jaja
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina sproszkowanego ziela angielskiego
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
100 g rodzynek
Do dekoracji:
1 żółtko
połówki orzechów włoskich