MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, przyprawy zostały zaznaczony na zielono

Płonące śliwki

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Kolacje

1 kg. śliwek renklod
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 ml śliwowicy

Syrop waniliowy:
500 ml wody
300 g cukru
1/2 laski drobno posiekanej wanilii
lub 1 torebka cukru waniliowego

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Szpikowane jabłka w winnym sosie

Forma potrawy: Desery


duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
 
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250 ml białego wina

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Boston Flip

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

50 ml whisky
50 ml wina madera
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 gałka muszkatołowa
3 kostki lodu

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Bloody Marry (krwawa marry)

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

1/2 wódki czystej
1/2 soku pomidorowego
odrobina soku cytrynowego
sól
pieprz
1D Tabasco lub Worcester (sos)

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Grejpfrut Imbirowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

2 grejpfruty
2 łyżki wina imbirowego
2 łyżki brunatnego cukru
4 kandyzowane wiśnie, przekrojone na połówki

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Sardynki w pieprzowej skórce

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

8 dyżych świeżych sardynek (ok.500g)
1 łyżeczka ziaren różnych gatunków pieprzu
1 mały pęczek koperku
1 ząbek czosnku
2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
8 małych gałązek świeżego rozmarynu
4 liście sałaty
8 gałązek rukwi wodnej
sól

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Dżem z czereśni i grejpfruta

Forma potrawy: Przetwory

750g czereśni
1 średni grejpfrut
kg cukru żelującego

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Dżem z pigwy

Forma potrawy: Przetwory

0,25 litra wody
0,75 kg cukru
1 cytryna
1 kg pigwy
50 g jasnych rodzynek
0,25 litra rumu, koniaku lub czystej wódki

potrawa z przypraw » zobacz przepis